Одним з найпопулярніших товарів, який господині часто купують для урочистого столу, є оливки. Їх додають у різні салати, використовують для прикраси канапе та інших страв або просто ставлять на стіл вазу з консервованими плодами. Та й у повсякденному житті багато хто з нас любить поласувати оливками та маслинами. Чим же вони корисні і чому варто вживати їх якнайчастіше?
Багато людей помилково вважають оливки та маслини різними сортами одного виду. Насправді, це не так. Різниця між ними полягає лише у ступені зрілості.
- Повністю плодам оливкового дерева властиве чорне забарвлення. Їх ми називаємо маслинами.
- Оливки — незрілі плоди, зняті з гілок. Вони завжди зелені.
І ті, й інші несуть велику користь для нашого здоров’я. У натуральних оливках міститься дуже багато вітамінних речовин:
- бета-каротину (провітамін А);
- вітамінів, що представляють групу В (тіаміну, рибофлавіну, ніацину, холіну, піридоксину, пантотенової та фолієвої кислот);
- аскорбінової кислоти;
- токоферолу;
- філохінону (вітамін К).
Завдяки вітамінним речовинам групи В, що містяться в цих плодах, їх вживання в їжу позитивно позначається на перебігу в організмі обмінних процесів, на стані шкіри, серця, судин, мозку, печінки.
Високий вміст вітамінів С та Е наділяє оливки потужними антиоксидантними властивостями. Цей продукт не тільки допомагає уповільнити старіння організму, але й запобігти розвитку онкозахворювань. Присутній у його складі бета-каротин також є сильним антиоксидантом, що захищає нас від раку, сприяє гарному зору, зміцнює кісткову тканину.
Багаті оливки та мінеральними речовинами:
- натрієм;
- кальцієм;
- калієм;
- магнієм;
- залізом;
- фосфором;
- міддю;
- цинком;
- марганцем;
- селеном.
Така різноманітність корисних речовин робить плоди оливкового дерева корисними для серця, судин, наділяє їх здатністю підвищувати гемоглобін у крові, зміцнювати кісткову тканину, регулювати тонус м’язів.
Присутня в оливках і лютеїн — речовина, що має потужні антиоксидантні властивості. Воно забезпечує руйнування вільних радикалів, перешкоджає старінню організму, а також допомагає зміцнити сітківку очей.
Багатий цей чудовий продукт і поліфенолами, що запобігають утворенню бляшок в артеріях, що попереджають захворювання серця та судин. У м’якоті оливок та маслин міститься 80% олії, що складається з ненасичених жирних кислот (олеїнової, лінолевої, ліноленової). Це найцінніші для організму людини речовини, що знижують поганий холестерин у крові, що перешкоджають атеросклерозу, серцевим та судинним захворюванням. Вони також дуже корисні для органів травної системи.
Вживаючи натуральні оливки, ми можемо отримати чимало позитивних для свого здоров’я ефектів, таких як:
- прискорення кровообігу;
- покращення роботи серця;
- нормалізація обмінних процесів;
- зміцнення кісток, зубів, нігтьових пластин;
- виведення токсинів;
- підвищення гостроти зору;
- зміцнення імунітету;
- перешкоджання старінню;
- зниження рівня цукру на крові;
- зниження показника поганого холестерину;
- надання жовчогінної дії;
- покращення настрою;
- підвищення життєвого тонусу.
Дуже корисно їсти оливки жінкам.
Включення цього продукту в раціон підвищить шанси зачати дитину, покращить функціонування жіночої статевої системи, позитивно позначиться на зовнішньому вигляді (сприятиме схуднення, покращить стан шкіри та волосся).
Оливки бажано включити до свого раціону людям, які страждають від анемії, артриту, подагри, остеохондрозу, хронічних запорів, ожиріння. Їх обов’язково варто додати у своє меню і тим, хто проживає в екологічно несприятливих умовах або працює на шкідливому виробництві, оскільки ці плоди чудово виводять з організму токсини, у тому числі солі важких металів.
Однак цей корисний продукт має і протипоказання до вживання:
- індивідуальна непереносимість;
- холецистит;
- гострий панкреатит;
- ЖКБ;
- схильність до діареї.
Небажано ласувати консервованими оливками або маслинами алергікам, гіпертонікам, людям із діагнозом «гіперацидний гастрит», маленьким дітям. Такий продукт містить такий сильний алерген, як глюконат заліза, а також багато солі.
Якщо у вас немає протипоказань до вживання плодів оливкового дерева, їжте їх частіше, а не лише у свята. Вони допоможуть вам зміцнити імунітет, зберегти молодість і красу надовго, а також стануть чудовою профілактикою онкологічних та серцево-судинних захворювань.