Опалювальне обладнання для приватного житла вибирається з урахуванням розміру останнього, кількості приміщень та частоти використання.
Класична цегляна піч багатьма визнається найкращим варіантом для опалення дачного будинку або заміського котеджу. Однак наявність такої печі не виключає якісне утеплення будинку зсередини, так і зовні. Паливом може бути дрова чи вугілля.
Як правило, такі печі оснащені додатковим обладнанням для приготування їжі. Встановлювати піч слід так, щоб її теплом було охоплено якнайбільше приміщень. Внаслідок того, що вона прогріває стіни, підлогу та повітря, тепло може бути не тільки в кімнаті її знаходження, а й у суміжних. Чим більша конструкція печі, тим довше вона нагрівається і довше тримає тепло. Це дозволяє економити на вугіллі та дровах, обігріваючись збереженим теплом.
Кращим матеріалом для такої печі служить червона вогнетривка цегла. Пічний фундамент краще не поєднувати з фундаментом будинку, щоб усадка однієї споруди не викликала пошкодження іншої. Найменшими габаритами, але більшою тепловіддачею характеризується опалювальний котел на дровах.
На відміну від печі, левова частка тепла якої йде в димар, котел набагато ефективніший у плані корисної дії. Спека від дров йде в теплообмінник, а нагріта від нього вода розноситься трубами по всьому житлу. Таким чином, все тепло залишається в будинку.
Однак, попри менші габарити, котел важить чимало і вимагає окремого приміщення. Камін створює затишну атмосферу, але навряд чи годиться для обігріву навіть того приміщення, в якому встановлено. Причина такої низької тепловіддачі у відкритому вогнищі та вбудованому верхньому димарі великого перерізу, здатним підтримувати хорошу тягу, але при цьому упускає значну порцію тепла.
Цегляну піч із водяним контуром рекомендується застосовувати для опалення багатокімнатного приватного будинку. Згаданий контур є частиною печі, і вода всередині нього нагрівається і розноситься трубами в кімнатні батареї, а в міру остигання знову йде для підігріву. Така піч має складнішу конструкцію не тільки через водяний контур, але ще й через оснащення водяним насосом, мембранним баком та іншим додатковим обладнанням.
Печі металеві, чавунні зручніші своїми малими розмірами, непоганою тепловіддачею при економній витраті палива та наявністю конструктивно вбудованих варильних панелей. Перевага такого обладнання тривалого горіння в тому, що навіть одноразове закладання дров забезпечує тривале надходження тепла в приміщення через перехід режиму горіння в режим тління.
Якщо чавунна піч оснащена водяним контуром, її ефективність, як і потужність, багаторазово зростає. На відміну від цегляної печі з водяним контуром, чавунна може бути забезпечена не однією, а великою кількістю ліній нагріву, включаючи електропідігрів. Газові печі зазвичай використовують зріджений і природний газ як паливо і підходять для обігріву приміщень невеликих розмірів.